Via open data naar beste digitale luchthaven ter wereld

Data over parkeerplaatsen, winkels, vluchten, reizigers, energieverbruik, bedrijven etc. Schiphol beschikt over een enorme hoeveelheid informatie. Om de klant altijd de beste reiservaring te kunnen bieden, wil Schiphol deze data optimaal benutten en gebruiken om bijvoorbeeld het parkeerbeleid te vereenvoudigen, de luchthaven schoon te houden en de veiligheid te optimaliseren. Hiervoor is het beschikbaar stellen en delen van data van cruciaal belang, maar dan moet je wel weten waar je die data kunt vinden. Schiphol Group heeft aan Indicia gevraagd een online dataregister te bouwen waarmee zij zowel intern als extern uiteenlopende data op verschillende niveaus kan delen: het Schiphol Dataportaal.

Data delen is de norm

Om de klant een optimale reiservaring te kunnen bieden is het belangrijk dat de klant snel een parkeerplaats kan vinden en weet waar dat kopje koffie zonder wachtrij verkregen kan worden. Om dit te realiseren is het continu verbeteren van bedrijfsprocessen door tijdig in te spelen op nieuwe inzichten en te anticiperen op ad hoc situaties belangrijk. Het delen van data is hierbij cruciaal.

Het Open Data portaal van Schiphol maakt het mogelijk om eenvoudiger datasets te delen en te vinden. Het dataportaal bevat o.a. datasets op het gebied van HR, Finance, Real Estate, Operations, Passenger Experience, Security en IT. Als toekomstgerichte organisatie wil Schiphol openbare data in de ook beschikbaar stellen aan andere organisaties om de ontwikkeling van diensten ter bevordering van een optimale reiservaring te ondersteunen. Met de portal die Indicia bouwde, is het vinden en delen van informatie binnen en buiten de organisatie ongelofelijk eenvoudig. Net als het afwikkelen van dataverzoeken.

Website van Schiphol
Website van Schiphol
Gif Schiphol
Gif Schiphol
Website van Schiphol
Website van Schiphol

Het dataportaal in cijfers

250+
Volledige datasets
>3 jr
Ruime tijd in gebruik
1 mrd
Datapunten
24-7
Altijd beschikbaar
Wachtruimte in een vliegveld uitkijkend over een opstijgend vliegtuig

Toegang op meerdere niveaus

Het register van datasets dat Indicia voor Schiphol ontwikkelde, biedt de mogelijkheid om gebruikers op drie niveaus toegangsrechten te geven. Er is een publiek gedeelte en een deel dat alleen voor Schiphol zelf toegankelijk is. Vertrouwelijke data blijft op die manier afgeschermd. Aan de ‘achterkant’ van het systeem kan Schiphol zelf nieuwe datasets beschikbaar stellen en tot op persoonsniveau toegangsrechten toekennen. Indicia ontwikkelde al vaker vergelijkbare open data portalen. Zo ontwikkelde we in samenwerking met onze partner Tekstinfo een open dataportaal voor de Rijksoverheid dat inmiddels informatie over en links naar meer dan 10.000 datasets bevat. En ook de gemeente Nijmegen stelt data beschikbaar op basis van een Indicia open data portaal.

“KPI's halen met data. Dat was het doel en het resultaat!”
Schiphol

Highlights

  • Het dataregister van Schiphol draagt bij aan de ambitie ‘beste digitale luchthaven ter wereld’.
  • Met dit (open) data portaal krijgen bedrijven, particulieren en Schiphol-medewerkers op verschillende niveaus toegang tot uiteenlopende datasets.
  • Gebruiksvriendelijke backend zodat Schiphol zelf datasets kan beheren.
  • Nieuwe samenwerkingsmogelijkheden leveranciers, vliegmaatschappijen en winkelexploitanten.

Vind je deze case interessant? Vraag een vrijblijvende sessie aan om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen!