Waar gaat jouw belastinggeld heen?

En op welke gegevens baseert het kabinet het financieel beleid? Dat vind je op de website Rijksfinancien.nl van het Ministerie van Financiën. Indicia is samen met informatiespecialisten Textinfo en designbureau 3PO een van de drijvende krachten achter de website die overheidsinkomsten en
-uitgaven transparanter maakt dan ooit.

Anna Alberts is voorzitter van het Informatiecluster van het Ministerie van Financiën en leidt het project van de website Rijksfinancien.nl. Haar afdeling begeleidt de documentatie rondom de Rijksbegroting. “Wij maken als het ware het koffertje voor Prinsjesdag”, vertelt Anna met een knipoog. “De stukken in het koffertje hebben een belangrijke rol. Ze verantwoorden de uitgaven en inkomsten van de overheid. De documenten tonen Nederlandse burgers waar hun belastinggeld heengaat. Het is belangrijk dat we zo duidelijk mogelijk over die informatie communiceren.”

Geen versnipperde data meer

Tot een aantal jaar geleden liet die duidelijkheid nog te wensen over. Anna: “Begrotingsinformatie bestaat onder meer uit data, verslagen, voorschriften en wetten. Die publiceerden we eerst in allerlei fysieke publicaties en op verschillende websites. Maar om een compleet beeld van de situatie te krijgen, heb je al die stukken nodig. Als je bijvoorbeeld een artikel leest, wil je ook weten hoe de inhoud later geëvalueerd is. Bovendien is de ruwe data van zichzelf niet aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk. Daarom wilden we informatie beter bundelen en visueel inzichtelijker maken op een centrale openbare plek.”

Complete informatie en veel gebruikers

In 2019 legde Alberts haar wens neer bij informatiespecialist Textinfo, een vaste partner van het Ministerie. Zij betrokken Indicia en designbureau 3PO. Het resultaat? Eén centrale website met betrouwbare informatie over de rijksbegroting en overheidsfinanciën: Rijksfinancien.nl. Daar presenteert het ministerie sindsdien de officiële begrotingsstukken, open data en datavisualisaties van de rijksuitgaven en inkomsten.

 

“Rijksfinanciën.nl is een onmisbaar onderdeel in ons publicatieproces”
Anna Alberts, voorzitter Informatiecluster Ministerie
van Financiën

De website is een wereld van verschil met onze oude site, volgens Alberts: “Als je nu zoekt naar de begroting van het ministerie van Economische Zaken, vind je ook meteen links naar de bijbehorende data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), evaluatiestukken van het beleid en visuals die de data inzichtelijker maken. De site wordt bovendien veel gebruikt. Met name door volksvertegenwoordigers, journalisten, uitvoeringsinstanties en financieel professionals van de overheid zelf. Maar ook burgers kunnen met de informatie uit de voeten, al heb je nog steeds wel wat voorkennis van de context nodig.”

Drupal portaal met koppelingen naar vele bronsystemen

Indicia creëerde het Rijksfinanciën-portaal in Drupal en droeg zorg voor het ophalen van de data uit de vele bronsystemen. We maakten de data klaar voor gebruik en koppelden die aan de datavisualisaties van 3PO. De backend ontwierpen we in PHP.

Zelfstandig data importeren en updaten

Alberts: “Het toffe aan het werk van Indicia is dat ze het CMS zo hebben ingericht dat we nu heel veel zelf kunnen doen. Met de importers van Indicia uploaden we zelf datasets. Dankzij de business rules en formats die daarin vastliggen, voeren we nieuwe data vrijwel foutloos in. De geüploade data is nu ook beter gestructureerd, doordat Indicia de databases strak geordend heeft op jaar, hoofdstuk en artikelen. En door de gescheiden acceptatie- en productieomgeving herstellen we eventuele fouten al voordat we data openbaar publiceren.”

Website rijksfinanciën
Website rijksfinanciën
Website rijksfinanciën
Website rijksfinanciën
Website rijksfinanciën
Website rijksfinanciën

Enthousiaste collega's werken prettiger

Rijksfinancien.nl krijgt veel positieve reacties van overheidsmedewerkers die de website gebruiken, vertelt Alberts. “Collega’s vinden het allemaal heel prettig werken. Ik merk dat de verwachtingen van gebruikers ook al meegroeien. Functies die op de oude website niet eens mogelijk waren, worden nu min of meer geëist. Daarnaast krijg ik veel vragen, verzoeken en ideeën in mijn mailbox met voorstellen voor verbetering en uitbreiding. Leuk om te merken dat de website veel wordt gebruikt en dat de norm steeds hoger komt te liggen.”

Ervaring met overheidsfinanciën

Alberts is zeer te spreken over de samenwerking rondom het platform. “Indicia verzorgt nog steeds de helpdesk voor het verhelpen van bugs en het beantwoorden van vragen. Daarnaast verbeteren ze continu de importers, contentdatabase en de Drupal-database. Nu we een aantal jaar samenwerken, merken we dat de communicatie steeds vlotter gaat. Wij leren hoe Indicia graag werkt, en zij krijgen steeds meer kennis van overheidsfinanciën. We werken echt als een team samen met Indicia, Textinfo en 3PO. Op het ministerie vieren we successen altijd met worstenbroodjes en champagne. Niet voor niets stuurden we die bij livegang ook naar Tilburg. Dit is een collectieve prestatie.”

  • "Ook willen we de website nog toegankelijker maken voor burgers door meer uitleg toe te voegen aan de visuals. Rijksfinancien.nl is al een onmisbaar onderdeel geworden van het publicatieproces, daar ben ik trots op. Die rol gaan we nog verder uitbreiden.”
    Alberts
“Het prettige aan het werk van Indicia is dat ze het CMS zo hebben ingericht dat we nu heel veel zelf kunnen doen”
Anna Alberts, voorzitter Informatiecluster Ministerie van Financiën

Highlights

  • Alle begrotingsinformatie eenvoudig vindbaar op één site: Rijksfinancien.nl

  • Aantrekkelijke visuals maken data-interpretatie eenvoudig

  • Indicia’s managed services zorgt voor continue site-optimalisatie van de site Rijksfinanciën.nl: ISO 27001 proof

  • Ook door Indicia ontwikkeld het Open data portaal

    Hét Nederlandse overheidsportaal met open data bestanden

 

Wil je meer informatie over een veilig en WCAG-proof platform?