Kleur is overal om ons heen. Als het goed is gebruikt jouw bedrijf ook kleuren in haar branding. Bijvoorbeeld op je website of in je marketing uitingen. Misschien heb je de kleuren gekozen op basis van je persoonlijke smaak, maar het gebruik van de juiste kleuren kan het gedrag sturen van jouw (potentiële) klant. Dit komt doordat men zich eerder laat leiden door intuïtie in plaats van het brein bij het maken van keuzes . Vroeg onderzoek uit de jaren negentig liet al zien dat kleurinformatie (d.w.z. tint, helderheid en verzadiging) in staat is om percepties, psychologische en emotionele reacties en gedragsintenties van mensen te beïnvloeden . Best handig dus, het gebruiken van de psychologische principes achter kleur. Zo kun je klanten immers meenemen door jouw conversie funnel. In dit artikel leer je de betekenis van de verschillende kleuren en hoe jij dit kunt toepassen in jouw branding om meer conversies binnen te halen.

Wat is kleur? In het kort

Wanneer er licht binnenkomt geven je ogen signalen af naar je hersenen. De interpretatie van deze signalen is kleur. Dit is ook de reden waarom je alleen kleur kunt zien wanneer het licht is. De staafjes en kegeltjes in onze ogen kunnen in feite alleen rood, groen en blauw licht detecteren. Alle andere kleuren die we zien zijn het resultaat van de wisselwerking tussen je ogen en hersenen[1]. Zoals ik het hierboven al kort benoemde zorgt kleur niet alleen voor een visuele prikkel maar heeft het de mogelijkheid om, onder andere, de emotionele reactie en gedragsintentie van jouw potentiële klant te beïnvloeden.
Link Text

Geraadpleegde bronnen

[3]             Janssen, N., 2020. Kleurenpsychologie – de betekenis van kleuren. [online] Linku. Available at: https://linku.nl/kleurenpsychologie/.