Een must voor elk bedrijf

Een goede back-up, dus een kopie van gegevens op een gegevensdrager of binnen een applicatie. Maar met alleen het periodiek vernieuwen van een back-up is de data in jouw organisatie niet veilig. Daarvoor heb je een goede back-up strategie nodig. Een goede back-up strategie die jou helpt in geval van een hack of storing zo snel mogelijk je core business op te pakken. Een back-up dus die voorkomt dat de continuïteit van je organisatie in gevaar komt. Waar een goede back-up aan voldoet? Denk sowieso na over de punten uit onze top 5.

1. Laat applicaties zoals portals, dashboards, websites en webshops bouwen door een digital agency met een ISO 27001 certificering

Is de maker van jouw webapplicaties ISO-27001 gecertificeerd? Dan betekent dit automatisch dat dit bureau data die in deze applicatie gebruikt worden veilig moet opslaan, periodiek de back-ups van die data test en continu aandacht besteed aan het voorkomen van datalekkages. Spreek wel goed af met je agency met welke frequentie zij jouw data moet back-uppen en hoelang deze back-up bewaard moet blijven.

 

2. Zorg dat je back-up compleet is

Maak een checklist om alle data en databronnen waarvan jouw organisatie gebruik maakt in kaart te brengen. Werk je in de Cloud? En maak je bijvoorbeeld gebruik van het Office 365 platform (o.a. Teams, OneDrive, SharePoint), Dropbox of Google Workspace? Vertrouw dan niet alleen op de back-up van de leverancier. Maak zelf ook een off site back-up van je data en bewaar deze natuurlijk op een veilige plek.

3. Zorg dat je back-up getest is

Je moet er niet aan denken dat je restore niet werkt of niet volledig is. Plan daarom vaste momenten per jaar in om jouw back-up te testen. Controleer of met jouw back-up de belangrijkste bedrijfsprocessen blijven functioneren. Is bijvoorbeeld jouw salaris- en financiële administratie nog bereikbaar? En functioneert jouw shop op basis van de back-up?

4. Evalueer je back-up strategie

Vaak hanteer je al een back-up strategie. Omdat het applicatielandschap kan veranderen, moet je ook op tijd je back-up strategie herzien. Doe dit minimaal 1x per jaar.

5. Locatie van je back-up

Zorg dat je de back-up op een veilige locatie bewaart. Bewaar deze niet op dezelfde locatie als waar jouw data zich bevindt

De meerwaarde van ISO27001

Twijfel je of de back-ups van jouw organisatie goed zijn en dus compleet, actueel en getest? Of wil je dat juist efficiënter en slimmer organiseren. Als ISO 27001 gecertificeerd digital agency is Indicia continu bezig met informatiebeveiliging. Zowel in de digitale oplossingen die we bouwen voor onze klanten, als in onze eigen bedrijfsprocessen. Is jouw organisatie nog niet ISO 27001-gecertificeerd? Dan is het extra verstandig om samen te werken met een gecertificeerd bureau. Wij gaan hier graag vrijblijvend met je over in gesprek.

  • Optioneel
  • Optioneel
  • Optioneel

Wil je eerst weten welke resultaten we realiseren voor onze klanten?

Check dan eens onze cases