Realtime inzicht in planning levert Sandd flinke productiviteitsstijging op

Met ruim 15.000 medewerkers die zo’n 736 miljoen poststukken per jaar bezorgen, is Sandd een grote speler op de zakelijk postmarkt. Klanten kunnen zelf hun poststukken aanleveren of door Sandd op laten halen en dan worden ze gesorteerd en klaargemaakt voor bezorging. Er zitten echter flinke fluctuaties in het aantal poststukken dat per sorteerlocatie verwerkt moet worden. Sandd gaf de productiviteit een flinke boost door het efficiënter inzetten van medewerkers. Indicia ontwikkelde hiervoor een geavanceerde planningstool die Sandd helpt om de hele keten van klant tot brievenbus te plannen op basis van realtime inzicht en voorspellingen.

De juiste mensen, op het juiste moment, op de juiste plaats

Innoveren van bedrijfsprocessen is een van de manieren waarop Sandd anticipeert op de toegenomen concurrentie. Indicia ontwikkelde voor Sandd al eens een slim sorteeralgoritme dat gebruikmaakt van in-memory computing. Dit algoritme zorgde voor een ongekende versnelling van het sorteerproces. Nu ondersteunt Indicia het postbedrijf bij de volgende stap: het verbeteren van de héle planningsketen. Om die keten optimaal te regisseren, moeten ketenplanners op het hoofdkantoor én de planners op de diverse sorteerlocaties exact weten hoeveel poststukken, verdeeld over rolcontainers en pallets, er in aantocht zijn. Op basis van die gegevens plant Sandd voor elke sorteerstap precies genoeg collega’s in. De juiste mensen. Op de juiste plek. Op het juiste moment.

Dashboard voor data uit meerdere bronnen

Ketenplanning is een complex samenspel van onder meer de personeelsplanning, de capaciteit van de sorteermachines en het aantal poststukken. Voorheen stuurden de planners van Sandd zowel centraal als decentraal op basis van ervaring. Met de nieuwe planningstool die Indicia bouwde, beschikt Sandd via een overzichtelijk dashboard over realtime inzicht. Data uit een groot aantal bronnen, zoals het ordersysteem en de personeelsplanning, komt nu samen op één plek. De software neemt ook sorteerdata uit het verleden mee om voorspellingen te kunnen doen. Daardoor kan Sandd accuraat inschatten wat er allemaal in aantocht is. Het bedrijf kan nu vier weken vooruitkijken en -plannen.

Verbeterde processen

De tool is enorm waardevol voor het management. Met meer inzicht in de efficiency van verschillende locaties, komen verschillen in werkwijze aan het licht. Een aanpassing van het logistieke proces of een simpele verandering op de werkvloer – het verplaatsen van een sorteerkar bijvoorbeeld – leidt dan meteen al tot kostenbesparingen. Gedetailleerde en real-time informatie blijkt cruciaal in de postmarkt, waar secondes tellen om concurrerend te blijven.

Resultaten:

  • Grip op en gebruik van grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen om FTE’s beter in te plannen
  • Realtime inzicht in de planning en resultaten per locatie
  • Verbeterde efficiency, lagere kosten, hogere productiviteit

Ook zicht op de efficiëntie en productiviteit van jouw organisatie? Spar eens vrijblijvend met Mindy over een gebruiksvriendelijke managementtool gemaakt voor jouw business. Bellen naar Indicia kan via 013 581 066.

Bekijk hier het animatie filmpje van Indicia Storytellers over de Sandd case.

Ook zicht op de efficiëntie en productiviteit van jouw organisatie?