Groepsinterview met de marketingstagiaires sep. 2018 – jan. 2019

Inside info over de marketingstages bij Indicia

Onmisbaar: goede stagiaires. Van september 2018 tot en met januari 2019 zijn er weer 15 stagiaires die vanuit verschillende studies (o.a. economie, marketing, software-engineering, design, animatie) meewerken en -denken bij Indicia. Een Tilburgs bedrijf dat hele diverse online solutions ontwerpt: platformen, apps, dashboards, social campagnes, sites, animaties.

 

We spraken met onze drie marketingstagiaires die een meeloopstage doen. Bas Kamps, derdejaars student Fontys DBC. Dylan van Beers, derdejaars student Speco Sportmarketing en Luna Zeevalk, derdejaars student Fontys DBC.

 

Via via Indicia

Bas: “Mijn intro-papa Tom heeft me getipt. Hij heeft hier zelf ook stage gelopen en vond het een gave plek. Bij Fontys is er niet veel contact tussen klassen en verschillende leerjaren. Ik vond het wel heel fijn om de ervaringen van een ouderejaars te horen. Luna: “Ik was zelf al heel vroeg bezig met het vinden van een echt goede stageplek. Voor een vak had ik een plan voor een start-up bedrijf ontwikkeld. Daar was een wedstrijd aan gekoppeld, waar mijn start-upgroep voor werd uitgekozen. Mijn stage zou het bij BW Venture verder uitwerken en ontwikkelen van een prototype van ons product zijn. Helaas veranderde school de eisen en werd besloten dat dit geen passende stage-opdracht was. Toen moest ik nog snel op zoek naar een andere plek. Met een docent heb ik toen andere interessante stageplaatsen besproken. Indicia kende ik nog van een Open Bedrijven Dag. Die was bij Indicia echt leuk, dus dat zag ik wel zitten”. Dylan: “Ik ben hier weer op een hele andere manier terecht gekomen. Mijn moeder heeft hier gewerkt en was altijd heel enthousiast. Via haar ben ik met Jacques, de marketingmanager van Indicia, in contact gekomen”.

 

Match met school

“We krijgen hier niet van die opdrachten die je alleen maar moet doen omdat de school dat wil”.

Bas: “Vanuit onze opleiding mag je kiezen: je doet een onderzoek of je ontwikkelt een marketingplan, een ondernemersplan of een plan voor een nieuw concept. Andere mogelijkheid wordt ‘eigen inbreng’ genoemd. En dat doen Luna en ik.  Luna: “Het verplicht doen van een onderzoek, dat is vaak toch veel schoolser. Ik heb het gevoel dat ik dan iets zou doen omdat het moet, in plaats van omdat het relevant is. Door nu juist mee te werken, krijg ik de kans om de theorie die ik op school geleerd heb, toe te gaan passen en ermee te werken”. Dylan: “Ook vanuit Speco heb ik geen specifieke opdracht mee gekregen. Aan online-marketing wordt wel veel minder aandacht besteed dan bij Fontys DBC. Dus ik moest wel even zoeken naar werkzaamheden die gelinkt zijn aan sportmarketing. Maar dat is gelukt. Bij Indicia werk ik voor klanten als golfclub Prise D’eau, het Verbeeten Fonds, dat elk jaar een sponsorloop voor wielrenners en hardlopers organiseert, en voor de golf pro Jeroen van der Meij.

Afstudeer event 3

Skills ontwikkeld

“Als derdejaars student had ik het gevoel dat ik nog niks echt kon. Door deze stage leer ik écht dingen: écht werken met Google Analytics, sites bouwen voor klanten”.

Luna: “Deze stage doet wel wat met mijn zelfvertrouwen. Op een positieve manier. Op de opleiding is alles heel erg theoretisch, maar nu moet je echt met WordPress sites bouwen, Mailchimp leren gebruiken”. Bas: “Ja, dat ervaar ik ook zo. Veel informatie die je tijdens de opleiding krijgt is oppervlakkig omdat er zoveel verschillende onderwerpen aan de orde komen. Google Analytics, dat heb ik wel gezien op school. Maar ik had er nog nooit mee gewerkt. Hier ben ik het programma gaan gebruiken en ben ik echt iets met de data gaan doen en heb ik van de data, informatie moeten maken. Daarbij loop je natuurlijk tegen allerlei vragen aan, waarvan je, door ze te bespreken, weer veel leert”. Luna: “Mijn kennis van WordPress is hier bijvoorbeeld enorm toegenomen. Ik mag voor een grote klant van Indicia, Diverzio, samen met Indicia-collega’s een nieuwe website maken. Het maken van een aparte site voor Duurzaam Gezond aan Tafel is daar ook een onderdeel van. Dat betekent het ontwikkelen van een goed design, het maken van mooie content en een goede opbouw. Dat vind ik echt wel heel leuk om te doen”. Bas: “Ja, zo’n opdracht van scratch af aan is echt heel anders dan het verrichten van aanpassingen in een bestaande site. Voor de klant Mediflexx mocht ik in de groep zitten die de social campagne ging opstarten. Flyers en social posts ontwikkelen, passend beeldmateriaal laten maken. Heel leuk om daar vanaf het begin bij betrokken te zijn. Dylan: “Dat vind ik inderdaad ook gaaf, om bij sommige projecten vanaf het begin betrokken te zijn. Dat heb ik bijvoorbeeld bij die site voor de golf pro. Daar moest ook het logo bijvoorbeeld ontwikkeld worden. Heel leuk om dat dan met de Design Studio op te pakken en ook met die collega’s samen te werken. En ik onderscheid me nu van andere Speco-studenten door hier stage te lopen. Online marketing is een heel klein deel van de opleiding, maar hier de hoofdmoot van mijn werk. Websites bouwen, da’s nieuw voor me en wel heel gaaf om dat voor Prise D’Eau en het Verbeeten Fonds te doen.

 

“Klanten kunnen soms best bot zijn.”

Luna: “Een ander ding dat ik hier leer, is hoe het is om te werken binnen een bedrijf, want dat had ik nog nooit gedaan. Door voor klanten van Indicia te werken, ervaar je dat klanten niet altijd even duidelijk en soms zelf zoekende zijn in wat ze willen. Of dat ze dingen willen die binnen het cleane ontwerp van hun huidige website of software niet kunnen. Daar mee dealen is best een uitdaging, want in hun feedback kunnen klanten soms best bot zijn”.

Collaborations met collega’s

“Doordat collega’s nog even langs mijn bureau lopen met antwoorden op mijn vragen, merk ik dat ze me graag willen helpen”.

Bas: “Een van de klanten wilde een hele ingewikkelde filter-functie op zijn site. Dat was zo’n technische vraag, daar moest ik mee naar de developpers. Met Senner, een developper, is het gelukt. We hebben samen gekeken welke filters geschikt zouden zijn. Tijdens het implementeren daarvan, bleef ik tegen praktische dingen aanlopen en hing ik de hele tijd met de plug-in helpdesk aan de lijn. Ook iets van geleerd. Sowieso fijn dat je makkelijk met vragen bij collega’s terecht kan. Ook met het WordPress-team heb ik veel contact. Echt tof als Onno, een WordPresser, later op de dag naar mij toekomt met zijn bevindingen over mijn vraag”. Dylan: “Gewoon even sparren met jullie, vind ik ook chill. Ik ben ook wel zo iemand die graag dingen zelf uitzoekt”. Luna: “Ik merk ook dat ik het meeste contact heb met de Design Studio en met de collega’s van het Social Team. Jordi van dit team heeft een keer samen met mij een social plan gemaakt en samen met mij bekeken welk platform het beste voor een campagne ingezet kon worden. Ook bij allerlei kleine klussen, zoals het opmaken van een klantcase, loop ik makkelijk bij de Studio binnen”.

De switch

“Een eyeopener: wat is voor mij belangrijk om echt happy op mijn werk te zijn?”.   

Dylan: “Die switch van school naar stage valt niet tegen, maar het is natuurlijk wel wennen. Aan Speco besteedde ik iets meer dan 25 uur per week. Hier werk ik 40-uur per week. Bas: “School vind ik vanwege het sociale gebeuren wel echt heel leuk. Maar ik heb al vaker stage gelopen, en kan ook wel wennen aan het ritme. Ik kom graag naar het Indicia-pand. Goede sfeer hier”. Luna: “Ik vind het echt wel lastig om de vrijheid als student te missen. Mijn sociale leven staat op een veel lager pitje. Alle vrijdagavondfeestjes zeg ik af en ook op zondag na de wedstrijd houd ik rekening met de maandag. Daarnaast merk ik dat ik het groepswerk van de opleiding mis. Ik ben hier veel meer bezig met online toepassingen dan met en voor mensen werken. Ooit twijfelde ik over de opleiding fysiotherapie; ik merk nu dat die mens-factor belangrijk voor me is. Een eyeopener: wat is voor mij belangrijk om echt happy op mijn werk te zijn?”.

 

Meer girls en andere tips

“Beetje assertiviteit is hier wel handig”

Luna: “Hele goede vibe hier, maar ik merk wel dat er binnen Indicia een stuk minder vrouwen dan mannen zijn. Dus in pauzes heb je dan toch andere gesprekken en grapjes. Gelukkig ook meisjes hier hoor. Heel leuk om bijvoorbeeld met Sasja naar stagemarkten op HBO’s te gaan en samen nieuwe stagiaires te werven. Maar het aantal meisjes mag wel omhoog.” Dylan: “Andere tip is, wacht niet te lang met vragen stellen bij onduidelijkheden”. Bas: “Klopt, dat moet je echt doen. Het is sowieso handig als je hier als marketingstagiaire een beetje assertief en outgoing bent. Je hebt voor veel opdrachten hulp van collega’s nodig of je moet ermee samen werken. Dus dan moet je daar zelf op af stappen”. Dylan: “Daar moeten de begeleiders misschien ook iets strakker bovenop zitten, want niet elke stagiaire stapt even makkelijk met een vraag op iemand af”. Luna: “De stagebegeleiders zitten niet altijd op kantoor. In het begin van je stage moet je daarom echt even feeling krijgen naar wie toe kunt gaan als je vastloopt. Het zou handig zijn als je aan het begin van het dag bijvoorbeeld vijf minuten hebt om vragen te stellen. De begeleiders zijn wel heel toegankelijk. Ze zeggen: ‘plan gerust een uurtje in’. Maar een uur inplannen, dat doe je niet zomaar voor een 1-minutenvraagje”.

 

Super chill

Ballen rammen op de driving range”

Luna: “De plek hier in de stad waar Indicia is gevestigd is super chill. Midden in het centrum, dicht bij het station. Hele kantoor ook heel chill net zoals de gratis lunch. Heel gezellig samen en veel beter dan zo’n zelfgemaakte kleffe boterham in een plastic zakje”. Bas: “De sfeer tussen collega’s is heel tof hier. Laagdrempelig, informeel. Hier werken hele verschillende typen mensen op een informele en sociale manier samen. Goede vibe hier”. Dylan: “Heel gaaf was ook dat Jacques een dag op golfclub Prise D’eau voor ons georganiseerd heeft”. Luna: “Werken aan een project afgewisseld met een golfinstructie door een andere collega, Robbert. Da’s echt een goede speler en had heel veel technische tips”.  Bas: “We hebben op de golfclub geluncht en toen lekker ballen rammen vanaf de driving range. Die tracktracer die precies bijhoudt hoe hard en ver je slaat is mega gaaf”. Dylan: “Goede balans hier tussen hard werken en gezelligheid”.

 

Ook op zoek naar een stageplek

Indicia heeft stageplaatsen voor heel veel verschillende opleidingen op WO, HBO en MBO-niveau. Volg ons op FB, Instagram en LinkedIn om te zien wat we allemaal organiseren om het online talent van bedrijven, collega’s en stagiaires te stimuleren en uit te dagen. Check onze site voor alle vacatures. En staat jouw droom stageplek er niet bij, maar denk jij dat het hier perfect zou passen, bel en vraag naar Sasja.

Tel: +31 (0)13 581 06 66

E-mail: info@indicia.nl